Implantaten

Implantaten zijn een duurzame oplossing om uw gebit weer functioneel én mooi te maken. Een implantaat is een soort kunstwortel. Deze schroeven we in uw kaakbot, waarna hij erin vastgroeit. Hiermee realiseren we een solide basis voor een brug, kroon of prothese. Een implantaat is geschikt voor vervanging van een of meerdere tanden, maar ook voor een volledig klikgebit. De kunstwortel is gemaakt van titanium, een metaalsoort die het lichaam meestal zeer goed verdraagt.

Bent u benieuwd of implantaten iets voor u zijn of wilt u direct een afspraak maken? Neem contact met en we helpen u graag weer te laten glimlachen.

De behandeling voor implantaten

Het implantaat wordt geplaatst met behulp van een plaatselijke verdoving. Zodra de verdoving zijn werk doet, maakt de tandarts-implantoloog een opening in het tandvlees op de plek waar het implantaat moet komen. Vervolgens boort hij een gaatje in het kaakbot en plaatst hij het implantaat op de juiste plek. Daarna hecht de tandarts het tandvlees en plaatst hij een dopje op het implantaat.

De meeste mensen ondervinden weinig last van deze behandeling. Als u last heeft van napijn, kunt u een reguliere pijnstiller nemen. Het duurt drie tot zes maanden tot het implantaat stevig is verankerd in het kaakbot. Daarna kunnen we een kroon, brug of klikgebit plaatsen op het implantaat.

Verschillende fases implantaten plaatsen

Deze behandeling wordt in 7 stappen uitgevoerd:

 1. Uitgebreid vooronderzoek en verschaffing van informatie.
 2. Opstellen van een behandelplan en begroting.
 3. Het definitieve behandelplan bespreken.
 4. Eventueel uitvoeren van noodzakelijke voorbehandelingen.
 5. Aanbrengen van de implantaten, uitvoeren van het definitieve behandelplan.
 6. Nazorg: controle voor zowel de korte als de lange termijn.

Na de behandeling

Als u net een of meerdere implantaten heeft laten plaatsen, zijn dit de volgende stappen:

 • Het is goed mogelijk dat u last heeft van napijn. Na ongeveer 3 uur is de verdoving uitgewerkt. U kunt, indien nodig, de voorgeschreven pijnstillers nemen om napijn te verzachten. Na 1 á 2 weken verwijdert de tandarts de hechtingen, mits er geen oplosbare hechtingen zijn gebruikt.
 • Na 12 tot 24 weken checken we in hoeverre de implantaten zijn vastgegroeid in uw kaakbot.
 • Wanneer alles in orde is, maken we een afspraak om de definitieve kroon, brug of een klikgebit te plaatsen.

Welke complicaties kunnen er optreden?

Het plaatsen van implantaten verloopt meestal vlekkeloos, maar soms treden er complicaties op:

 • Licht bloedverlies, lichte koorts, zwelling, pijn, blauwe plekken en de mond maar beperkt kunnen openen. Al deze verschijnselen zijn meestal binnen een paar dagen weer over.
 • Als we de onderkaak implanteren, kunt u last krijgen van ontstekingen aan het bot en tandvlees of een gevoelige lip of kin.
 • Een goede mondhygiëne tijdens het herstel is van vitaal belang voor het behoud van het implantaat. Bij onvoldoende mondhygiëne kan het tandvlees ontsteken of kaakbot rondom het implantaat afbreken.
 • Parodontale behandelingen en roken vormen een flink risico voor het herstel van de wond. Roken moet u te allen tijde mijden.
 • Als u diabeet bent, is de kans groter dat het implantaat niet vastgroeit.
 • Geef het tijdig aan als u bloedverdunners gebruikt of onder behandeling staat van de trombosedienst. De kans op nabloeding is namelijk aanwezig.
 • De kans bestaat dat het implantaat niet goed vastgroeit. We moeten hem in dit geval verwijderen.

Zeldzame complicaties, na of tijdens de behandeling

De volgende complicaties doen zich zelden voor tijdens of na het plaatsen van een implantaat:

 • Een abces of ontstoken bloeduitstorting.
 • Trage genezing van de wond.
 • Een zenuw die is beschadigd door de verdoving of door het trekken van de tand of kies.
 • Een kleine opening die loopt van de mondholte naar de neusholte die ontstaat door het trekken van een kies uit de bovenkaak.

Uw specialist in implantaten in Ridderkerk

Wilt u meer weten over hoe we implantaten plaatsen of wilt u direct een eerste afspraak maken? Neem dan contact op met onze medewerkers. Mondzorgcentrum Ridderkerk hoort graag wat uw wensen zijn.