Partiële prothese

Als een aantal tanden of kiezen ontbreekt, kan een gedeeltelijke (partiële) prothese worden toegepast. Deze zorgt ervoor dat u beter kunt bijten, kauwen en spreken. De partiële prothese kan ook het uiterlijk van uw gebit verbeteren. Bovendien wordt met een partiële prothese voorkomen dat uw andere natuurlijke tanden scheef gaan staan of verplaatsen. Afhankelijk van het gebruikte materiaal wordt een partiële prothese ook wel plaat- of frameprothese genoemd.

Materiaal
Volledige protheses worden gemaakt van acryl (plastic). Partiële protheses kunnen ook van acryl worden gemaakt (plaatprothese). We kunnen ook een combinatie van acryl (voor de tanden) en metaal (voor het frame) gebruiken. Dit heet een frameprothese. De frameprothese is beter vast te stellen en minder omvangrijk.

Schoonmaken
Als patiënt speelt u zelf een grote rol bij het succes van een partiële gebitsprothese. Het is extra belangrijk dat u uw eigen tanden en kiezen goed reinigt met een fluoridetandpasta. Als tweemaal daags reinigen met fluoridetandpasta onvoldoende bescherming biedt, kan worden gekozen voor dagelijkse ondersteuning met een antimicrobieel mondspoelmiddel. Ook blijft het belangrijk om regelmatig uw tandarts te bezoeken voor periodieke controle van de mondhygiëne.

Tips:

  • Reinig de prothese dagelijks
  • Gebruik hiervoor speciale reinigingsmiddelen en een (prothese)borstel
  • Spoel de prothese goed af voor u hem terugplaatst in uw mond
  • Maak uw prothese schoon in een bakje water of boven de wasbak, dan is de kans op beschadiging bij vallen klein
  • Als u uw prothese niet in de mond hebt (bijvoorbeeld ’s nachts), bewaar hem dan in schoon water of reinigingsmiddel
  • Poets uw kaak en tong met een gewone tandenborstel