Parodontitis

Als ontstoken tandvlees onbehandeld blijft, zal de ontsteking in de tandvleesrand verergeren en zich uitbreiden naar het kaakbot. Het ontstoken tandvlees zwelt op, bloed snel en laat los van de tanden en kiezen. In de tussenliggende ruimte (de pocket) vormt zich weer nieuwe tandplak. De ontsteking verplaatst zich dan verder de diepte in, het kaakbot wordt afgebroken en de pockets worden dieper. In deze diepe pockets verkalkt de tandplak gedeeltelijk tot tandsteen.

Door deze voortschrijdende ontsteking (parodontitis) kan zo veel kaakbot worden afgebroken, dat de tanden en kiezen los gaan staan en uiteindelijk uitvallen. Kaakbot dat verloren is gegaan, komt niet meer terug. Het is daarom belangrijk dat parodontitis wordt voorkomen of anders tijdig wordt behandeld. Maak nu een afspraak bij Mondzorgcentrum Ridderkerk of schrijf u in als nieuwe patiënt.

Symptomen parodontitis

Vraag de tandarts of mondhygiënist om advies als:

  • Het tandvlees rood, slap en gezwollen is
  • Het tandvlees bij het tandenpoetsen gevoelig of pijnlijk is
  • Het tandvlees bloedt bij het tandenpoetsen of het eten van harde dingen zoals appels
  • U last hebt van een vieze smaak of slechte adem
  • Tanden en kiezen gevoeliger worden voor temperatuurverschillen
  • Tanden losser staan of ruimte tussen de tanden ontstaat die er eerst niet was

Vaak kunnen deze verschijnselen ook afwezig zijn en kan parodontitis lang onopgemerkt blijven. Belangrijk dus dat om regelmatig uw gebit te laten controleren door uw tandarts en/of mondhygiënist.

Wie krijgt parodontitis?

Slechte mondhygiëne is de grootste boosdoener en daarom is een goede mondverzorging van groot belang. Als u al iemand in uw familie kent met parodontitis dan kan dat ook een rol spelen. Extra goede mondhygiëne is dan van groot belang. Daarnaast speelt de weerstand van uw lichaam tegen bacteriën in de tandplak een belangrijke rol. Het lichaam wil de bacteriën weg hebben en tast in het ergste geval ook kaakbot aan. Onderzoekers hebben aangetoond dat bepaalde ziektes, waaronder suikerziekte je vatbaarder maken voor het ontwikkelen van parodontitis. Roken en stress vormen een extra risico.

De aanpak van parodontitis

Kaakbot dat verloren is gegaan, komt niet meer terug. Daarom is het zaak om parodontitis te behandelen door goede mondhygiëne en een professionele behandeling. De tandplak bóven de tandvleesranden kunt u zelf verwijderen door goede mondreiniging. Tandsteen kunt u laten verwijderen door de tandarts of mondhygiënist. Maar let op: als de mondhygiëne verslechtert, komen de ontsteking en de verdieping van de pocket altijd weer terug. De tandarts zal de ernst van de parodontitis bepalen, u goed informeren en begeleiden.

Naar de parodontoloog?

In het geval van een tandvleesaandoening in een gevorderde stadium, kan uw tandarts of mondhygiënist u doorverwijzen naar de parodontoloog. Dit is een tandarts die zich in een driejarige fulltime vervolgopleiding heeft gespecialiseerd in tandvleesaandoeningen.. De parodontoloog legt zich geheel toe op het behandelen van verschillende paradontale problemen.

Voor al uw tandheelkundige zorg

Mondzorgcentrum Ridderkerk biedt u een compleet pakket aan behandelingen op gebied van tandheelkundige zorg. Onze tandartsen en mondhygiënisten gaan voor uw optimale mondgezondheid. Bekijk hieronder een aantal van onze behandelingen:

Moet u onder behandeling voor parodontitis of heeft u andere tandheelkundige zorg nodig? Wacht dan niet langer en maak een afspraak met onze praktijk. Ook nieuwe patiënten zijn bij ons van harte welkom.