Uitneembare prothese/kunstgebit

Een kunstgebit vervangt uw eigen tanden en kiezen en kan esthetisch zeer fraai worden gemaakt. Met uw kunstgebit kunt u gewoon eten, praten, lachen en er goed uitzien.

Gebitsafdruk en proefprothese
Om te zorgen dat de prothese goed in uw mond past, maakt de tandarts eerst een afdruk van uw gebit met een speciaal afdrukmateriaal. Met deze afdruk maakt de tandtechnicus een gipsmodel, waarmee een model van kunsthars gemaakt wordt. De tandarts plaatst dit model in uw mond om de positie van uw kaken ten opzichte van elkaar te bepalen. Daarna zal de tandarts dit model zo aanpassen dat de tandtechnicus weet hoe uw tanden op elkaar aan moeten sluiten. Voordat de tandarts een aantal laatste aanpassingen doet, zal hij u vragen hoe de prothese zit, voelt en eruit ziet. Daarna wordt de prothese volledig afgewerkt door de tandtechnicus. Als het kunstgebit klaar is voor gebruik, zal de tandarts het direct plaatsen nadat de betreffende tanden en kiezen verwijderd zijn.

Wennen
Een prothese voelt natuurlijk niet zoals gewend was van uw eigen tanden. Het duurt even voordat u eraan gewend bent. In het begin kunnen pijnlijke drukplekjes ontstaan. Dan kunt u het beste een afspraak maken met uw tandarts om de problemen te verhelpen. Het is belangrijk dat u de prothese inhoudt, in de eerste week ook ’s nachts. Daarna is het beter om de prothese ’s nachts uit te doen. Na een paar weken zal de tandarts een nieuwe afspraak met u maken om te beoordelen hoe het dragen van de prothese u afgaat. Eventueel kan de tandarts kleine aanpassingen doen.

Tips:

  • Reinig de prothese dagelijks; gebruik hiervoor speciale reinigingsmiddelen en een (prothese)borstel
  • Spoel de prothese goed af voor u hem terugplaatst in uw mond
  • Maak uw prothese schoon in een bakje water of boven de wasbak, dan is de kans op beschadiging bij vallen klein
  • Als u uw prothese niet in de mond hebt (bijvoorbeeld ’s nachts), bewaar hem dan in schoon water of reinigingsmiddel
  • Poets uw kaak en tong met een gewone tandenborstel.