Tandenknarsen

Tandenknarsen komt zowel bij kinderen als volwassenen voor en gaat meestal vanzelf over. Als dat niet zo is, kan het leiden tot slijtage van het gebit, verdikte kauwspieren, spierpijn of kaakgewrichtsproblemen. Bij zwaardere vormen van tandenknarsen kunnen gezondheidsproblemen optreden zoals chronische hoofdpijn of pijnlijke kaakgewrichten. Daarnaast zorgt tandenknarsen voor snellere slijtage van de glazuurlaag en kunnen de tanden pijn gaan doen.

Symptomen van tandenknarsen
Het is niet bekend waarom de één tandenknarst en de ander niet. Het kan zijn omdat de tanden en kiezen in de boven- en onderkaak niet goed op elkaar aansluiten. Sommige artsen denken dat het te maken heeft met emotionele zaken als stress of spanningen. Ook zou tandenknarsen vaker voorkomen bij mensen die competitief ingesteld of hyperactief zijn. Maar dit is niet wetenschappelijk bewezen. Als u ’s nachts tandenknarst, merkt u dat meestal zelf niet. U kunt letten op symptomen als tanden waar stukjes afgebroken zijn en last van uw kaken. Het kan zijn dat uw partner merkt dat u tandenknarst of dat uw tandarts of mondhygiënist slijtage aan uw gebit signaleert.

Tandenknarsen voorkomen
De meestgebruikte methode om tandenknarsen te voorkomen is een speciaal bitje dat de boven- en onderkaak gescheiden houdt. Zo kunt u niet meer met uw tanden en kiezen over elkaar schuiven, wat slijtage voorkomt.